Lang leve de Tweede Divisie!

2e divisieOp de burelen van Voetbalprullaria staat de datum 10 juni al enige tijd met een dikke rode lijn omcirkeld. Het is op die datum dat het unieke voetbalevenement 2e Divisie neerstrijkt op de Wageningse Berg. Tijdens dit toernooi spelen vier verdwenen clubs (FC Wageningen, SVV, HFC Haarlem en BV Veendam) tegen elkaar. Als voetbalromantici moeten wij hier bij zijn. Het belooft een ouderwets avondje voetbal te worden: biertje, vers gras en elftallen vol cultvoetballers. Even niet denken aan overbetaalde miljonairs die altijd naar een andere club willen, buscombi’s en voetbalshirts die meer en meer lijken op reclamezuilen. Gewoon genieten van clubs die tot het verdriet van velen kopje onder zijn gegaan en deze avond weer even in de spotlichten staan. Is Wageningen te ver voor je? Geen probleem. In de andere drie woensdagen van juni spelen ze ook in Schiedam, Haarlem en Veendam. Meer informatie vind je hier.

Maar daar houdt het niet op! Vanaf het seizoen 2016-2017 krijgt dit toernooi een vervolg in de vorm van de nieuwe ‘Landelijke Divisie’, dat in alles behalve naam een opvolger is van de vroegere Tweede Divisie (1956-1971). Om de doorstroming van het laagste tot het hoogste niveau mogelijk te maken, is deze divisie ingevoerd. Vanaf de zomer van 2016 is het mogelijk dat een club als IJsselmeervogels op termijn in de Eredivisie belandt. Maar behalve de mogelijke voordelen voor het niveau van het voetbal in Nederland, heeft de nieuwe Landelijke Divisie vooral een ontzettend cultpotentieel. De competitie bestaat uit 14 clubs die in hun Topklasse in het seizoen 2015-2016 in de top 7 zijn geëindigd, aangevuld met vier beloftenelftallen. Waar de Eredivisie steeds meer een bonte verzameling gelukzoekers bevat die op kunstgras spelen in stadions die vernoemd zijn naar de hoofdsponsor, heeft de Landelijke Divisie de potentie om weer terug te keren naar de kern van voetbal.

De Landelijke Divisie is in mijn ogen een verrijking voor het voetbal. Niet alleen vormt het een laatste sluitstuk voor de Nederlandse voetbalpiramide, maar ook geeft het de mogelijkheid aan voetbalromantici om weer van hun favoriete sport te gaan houden. Zonder fratsen.

Voetbalprullaria is nu al fan van de Landelijke Divisie en kan niet wachten tot het begint!

 

Advertisements