LogoMania: Gosport Borough FC

gosport_logoGosport Borough F.C., uitkomend in de Engelse National League South (het zesde trapje van de Engelse voetbalpiramide), heeft een logo dat al eeuwen terug gaat. Tot in de tijd van de Vikingen. Het logo van de club refereert aan de komst van de Vikingen in 945 n.Chr.; een gebeurtenis die het leven in de stad fundamenteel heeft veranderd. Toen de eerste zeilen aan de horizon verschenen, raakte iedereen in de stad in paniek. Via Twitter en Facebook hadden ze reeds gehoord van de gruwelijkheden die de Vikingen hadden aangericht in andere steden. De hashtag ‘#VikingCunts’ was al dagen trending.

Toen het schip steeds dichterbij kwam, werd duidelijk dat het nog veel erger zou worden. De bewoners die nog geen schuilplaatsen hadden opgezocht en wezenloos hun einde tegemoet traden door op de kade te blijven staan, hoorden ineens een kreet opstijgen vanaf het schip: “God’s Port! Our Haven!” De schrik sloeg deze bewoners om het hart. Niet alleen waren het Vikingen, het waren ook nog gelovige Vikingen!

Nooit meer zouden de bewoners nog rustig televisie kunnen kijken zonder de sluimerende angst om lastig gevallen te worden door gelovige Vikingen. Op treinstations zouden ze worden geconfronteerd met die mensen die met gratis boekjes staan en dan denk je ‘Hé! Een gratis boekje!’, maar als je er vervolgens een exemplaar pakt, dan wordt je van vijf kanten besprongen door gelovige Vikingen die je van alles en nog wat willen wijs maken. Een verschrikking.

Maar de komst van de Vikingen had ook een voordeel. Het aantal kleuren dat door de kleurtechnisch conservatieve inwoners van Gosport werd gebruikt, nam toe. Niet alleen brachten de Vikingen enorme ladingen literatuur mee die ongezien in menig oud papierbak verdween, ook lieten ze zien dat er niets mis is met lekker felle kleuren:gosport_detail

Sindsdien schilderen de inwoners van Gosport hun voordeur in de meest felle kleuren, ter nagedachtenis van de uitbreiding van het kleurenpalet die de Vikingen gebruikten om hun schilden te versieren. Overigens viel het met die literatuur wel mee. Een plaatselijke ondernemer stapte over van het produceren van ironische t-shirts naar voordeurstickers met ‘Geen gelovige Vikingen! Wij zijn al goedgelovig!’ en wist daarmee miljoenen te verdienen. Met dat geld richtte hij de club Gosport Borough F.C. op.

Advertisements