Voetbalprul #5: Ayr United F.C. foil football badge

ayr-united-foil-badge

eBay is een ware schatkamer vol prachtige voorwerpen voor de willekeurige voetbalverzamelaar. Een nachtelijke zoektocht naar opmerkelijke voetbalprullaria leverde mij dit prachtige logootje van folie op. In de jaren ’70 kreeg je in Schotland bij elk bezoek aan een tankstation van Esso een van folie gemaakte logo van een voetbalclub. Je kon ze bewaren in een speciaal album. Dat deze actie juist in de jaren ’70 plaatsvond, was groot geluk voor Ayr United F.C. Sinds het seizoen 1977-1978 hebben ze niet meer op het hoogste niveau van Schotland gespeeld. En juist van de clubs op dit niveau werden de logo’s verspreid door Esso. Was Esso later op het lumineuze idee gekomen, dan had dit object niet bestaan. Het is om bijna filosofisch van te worden.

Ayr is een aan de Schotse westkust gelegen stad met 47.190 inwoners. De plaatselijke voetbalclub Ayr United F.C. ontstond in 1910 door een fusie van Ayr Parkhouse F.C. en Ayr F.C. In een door de clubs uit Glasgow gedomineerd voetballandschap, heeft Ayr United nooit potten kunnen breken. Zes keer werd de club kampioen van de Schotse Tweede Divisie en twee keer van de Schotse Derde Divisie. Bekerwinst is er nooit geweest, al kwam men in 2002 tot de finale van de Schotse League Cup. Glasgow Rangers was echter met 4-0 te sterk. Afgelopen zomer was er succes te vieren, namelijk een promotie naar de Schotse Championship.

Dit kleine logootje vind ik simpelweg prachtig. Een verzamelobject uit de jaren ’70 van een kleine club dat niet eens kan zeggen dat het in de schaduw staat van Celtic en Glasgow Rangers. Het staat ergens in de schaduw van Kilmarnock en Inverness CT. Maar voor die paar jaar dat ze op het hoogste niveau speelden, zorgden ze ervoor dat jongens hun vader aanspoorden weer te gaan tanken bij Esso, want het plaatje van Ayr United F.C. ontbreekt nog in hun collectie. En daar mag je gewoon trots op zijn.

Overigens wordt de club gesponsord door Bodog, een goksite. Deze maakte het sponsorschap op een zeer aansprekende wijze bekend.

Afbeeldingsresultaat voor Ayr United F.C.

Advertisements