Oranje Boven! #2

Vorige afleveringen: #1

logoEen baan krijgen met een maandsalaris van 63.000 euro en je hoeft de eerste twee maanden niets te doen. Een droom! Lekker samen met Winston voetbal kijken, beetje pokeren en sieraden passen. Maar aan elke droom komt een einde. Dus ook aan deze. We moeten nu toch echt wat gaan doen. De oefenwedstrijd tegen Bosnië en het eerste kwalificatieduel tegen Bulgarije staan voor de deur en zo langzamerhand willen mensen weten welke spelers ik ga oproepen. Daarbij word ik niet geholpen door blessures van Maarten Stekelenburg, Arjen Robben, Vincent Janssen, Patrick van Aanholt en Wesley Sneijder. Winston en ik buigen ons er niet over (want hij buigt niet), maar we komen toch tot een leuk groepje van 23 prima spelers:

Doel: Jasper Cillessen, Michel Vorm en Jeroen Zoet

Verdedigers: Daley Blind, Jeffrey Bruma, Stefan de Vrij, Daryl Janmaat, Erik Pieters, Virgil van Dijk, Joël Veltman en Jetro Willems.

Middenvelders: Jordy Clasie, Marten de Roon, Steven Berghuis, Memphis Depay, Leroy Fer, Davy Klaassen, Quincy Promes, Davy Pröpper, Kevin Strootman en Georginio Wijnaldum.

Aanvallers: Luuk de Jong en Klaas-Jan Huntelaar.

Ondanks dat de pot tegen Bosnië vriendschappelijk is, stel ik de sterkst mogelijke ploeg op. Aanklooien met spelers uit de Eredivisie kan altijd nog. Nu is het belangrijk om een goede start te maken. Daarom kies ik voor onderstaande opstelling. Opvallendste naam is wellicht Erik Pieters. Hij wordt al door generaties bondscoaches over het hoofd gezien, maar tegelijkertijd gewoon basisspeler bij een ploeg uit de Premier League. Dus vandaar dat hij er gewoon in staat.

opstelling-v-bosnie

Bosnië is een gevaarlijker tegenstander dan je op het eerste gezicht zou denken. Met Asmir Begovic staat er een goede keeper op goal en Miralem Pjanic en Edin Dzeko kunnen voor doelpunten zorgen. Desalniettemin vind ik dat we ‘gewoon’ moeten winnen. Al was het maar omdat het anders zo’n vervelend begin van dit feuilleton is.

wedstrijd-v-bosnieDe eerste grote kans van de wedstrijd is voor Bosnië wanneer een schot van Ognjen Vranjes in de 2e minuut net voorlangs gaat. De wedstrijd gaat verder gelijk op. Daryl Janmaat krijgt de eerste grote kans van de wedstrijd van onze zijde. Hij wordt slim vrijgespeeld door Klaassen, maar in plaats van voor te geven gaat hij vanuit een moeilijke hoek voor eigen succes. Hoekschop. Een paar minuten later is het weer bijna raak. Klaassen speelt de bal over de verdediging van Bosnië heen, maar Promes weet oog in oog met de keeper niet te scoren. Uit de daaropvolgende hoekschop kopt Strootman nog gevaarlijk op doel, maar ook nu let keeper Begovic op. We zoeken de kleedkamer weer op met een tussenstand van 0-0, maar ik verzeker de spelers dat als ze door blijven gaan hen de winst niet kan ontlopen. En mijn toespraak valt niet op dove oren. De tweede helft is net 32 seconden bezig wanneer Promes aan een indrukwekkende rush aan de rechterzijde begint. Zijn voorzet vindt het hoofd van Luuk de Jong en die kopt de bal kalm langs de keeper. Daarna volgt er een kalme fase van controle. Omdat ik een warme man ben, geef ik Marten de Roon zijn debuut in Oranje. De Jong haalt in de 64e min uit, maar zijn schot van een meter of zestien gaat naast. Er is nog iets minder dan een kwartier te spelen wanneer de wedstrijd wordt beslist. Depay geeft goed voor vanaf links en hoewel De Jong drie schoten nodig heeft om de bal de doellijn te laten passeren, slaagt hij er toch in: 0-2. Het wordt bijna nog erger voor de Bosniërs, maar het schot van De Jong eindigt vijf minuten voor tijd op de paal. De stand blijft 0-2 en mijn eerste wedstrijd als bondscoach van het Nederlands elftal is gewonnen. Een degelijke zege die geen enkel moment in gevaar is gekomen.

Maar direct na het laatste fluitsignaal gaan de gedachten natuurlijk naar het hoofdgerecht van deze interlandperiode: het kwalificatieduel tegen Bulgarije. De Bulgaren hebben hun oefenwedstrijd tegen Oostenrijk met 1-2 verloren en mogen eigenlijk geen probleem zijn. Hun grootste ster, Dimitar Berbatov, is gestopt met interlandvoetbal en een opvolger is er niet. Hun beste speler is de 28-jarige Ivelin Popov, die door Spartak Moskou verhuurd is aan Valencia. In de sinasappelstad is hij echter bij lange na geen basisspeler. Verder komt Stanislav Manolev ons natuurlijk zeer bekend voor. Maar de gierbuien van René van der Gijp echoën nog steeds in onze oren, dus ook over hem maak ik me geen zorgen.

Tegen Bulgarije moeten we het zonder Leroy Fer stellen. Een verrekte nekspier maakt dat Fer niet beschikbaar is. Zijn vervanger luistert naar de naam Tjaronn Chery, waaruit eens te meer blijkt dat de spoeling dun is. Maar Fer was sowieso geen basisspeler dus een grote ramp is het niet. Verdere blessures blijven Winston en mij bespaard, dus we kiezen ervoor dezelfde elf spelers het veld in te sturen als tegen Bosnië. Never change a winning team.

wedstrijd-v-bulgarijeHet eerste gevaar volgt na een klein kwartier spelen. Klaassen speelt Promes vrij op rechts, die geeft een prima voorzet op De Jong, maar helaas kopt hij op de lat. Vijf minuten later komt een vrije trap van Depay op het hoofd van De Jong die naar Van Dijk kopt, maar die schuift de bal voorlangs. Vlak voor rust volgt er nog een grote kans. De mee opgekomen Pieters geeft voor op Wijnaldum, wiens schot geblokt wordt. De bal rolt voor de voeten van Depay, maar die schiet over. Tot dusver is de wedstrijd een kopie van de oefenpot tegen Bosnië: kansen zat, maar nog geen doelpunten. Wederom laat ik de spelers weten dat wanneer ze dit niveau vast houden, het resultaat vanzelf komt. Hoop ik. Maar de 60e minuut komt voorbij en een grote kans is er nog niet geweest. Tijd voor ingrijpen. Huntelaar komt in het veld voor de tegenvallende De Jong en Pröpper komt erin voor Klaassen. Dat heeft meteen effect. In de 64e minuut speelt Strootman Depay aan in de zestien en zonder aan te nemen schiet hij prachtig in de verre hoek: 0-1. Tien minuten voor tijd gun ik Chery zijn debuut. Wijnaldum speelt niet sterk en wordt als nummer tien vervangen door de speler van Queens Park Rangers. Verdere hoogtepunten zijn er niet en een saai duel komt met een 0-1 stand op het scorebord ten einde. Deze wedstrijd zal niet de geschiedenisboeken ingaan of gebruikt worden tijdens trainerscursussen, maar who cares? We nemen drie punten mee naar Nederland.

Elders wint Frankrijk met 3-0 van Wit-Rusland en Zweden met 3-1 van Luxemburg. Met z’n drieën voeren we dus de poule aan met drie punten elk. Over een maand komen de Wit-Russen op bezoek en gaan we zelf op bezoek bij Zweden. Maar voor nu: 3 uit 1 en de nul gehouden. Daar slaap ik goed van. Tegen Winston aan.

Volgende aflevering: de wedstrijden tegen Wit-Rusland en Zweden.

 

Advertisements