LogoMania: Henley Town F.C.

henley-town-fc

De rode wouw (Milvus milvus) is een vogel uit de familie van de arendachtigen. Een volwassen exemplaar is circa 62 centimeter groot, 750 tot 1000 gram zwaar en heeft een spanwijdte van ongeveer 160 cm.Het uiterlijk lijkt op dat van de buizerd, maar de rode wouw is meer roodachtig en heeft een diep gevorkte staart. De rode wouw jaagt op kleine en middelgrote zoogdieren en vogels, grote insecten, maar kan ook prooien van andere roofvogels afpakken. De rode wouw is deels trekvogel en komt als broedvogel voor in grote delen van Centraal- en Zuid-Europa. Vooral in Duitsland en Frankrijk komen grote populaties voor.

Dit en meer staat allemaal op de Wikipedia pagina van de rode wouw. Maar wat er niet op staat, is het verslag van een angstaanjagend incident dat midden 19e eeuw plaatsvond in Henley-on-Thames, een slaperig stadje in Oxfordshire. Op een warme zomerdinsdag in 1854 vloog er namelijk een rode wouw over Henley-on-Thames met een spanwijdte van 6 meter. Het gigantische dier vloog dreigend over het dorp, dat toentertijd enkel bestond uit een kerk, een brug en een groene boom. Desondanks waren de inwoners (die vooral onder de brug woonden) als de dood en wisten ze zich geen raad met de ongewenste bezoeker.

Het was aan de kleine 15-jarige Johnny Smith, zoon van de plaatselijke haberdasher, die in actie kwam. Hij pakte zijn pijl en boog en schoot in één keer het gigantische beest uit de lucht. Helaas landde het op de kerk en de groene boom, waardoor 2/3e van het dorp vernietigd werd. Maar de inwoners van Henley-on-Thames vonden dat niet heel erg omdat ze niet erg gelovig waren en de bladeren van die boom tijdens de herfst echt overal te vinden waren. Een ware plaag.

Toen 17 jaar later het idee ontstond om een voetbalclub op te richten, werd al snel het idee geopperd om in het logo het incident met de gigantische rode wouw te vereeuwigen. Hierover werd gestemd door de inwoners van Henley-on-Thames en uiteindelijk won het rode wouw-incident het van het Godzilla-incident uit 1867, het Colorado-Kevers-Met-Een-Duits-Accent-incident van 1835 en het reusachtige-panda-incident uit 1841.

De inmiddels 32-jarige Johnny Smith werd spits van de nieuwe club, maar hoe trefzeker hij ook was geweest met pijl en boog, een bal mikken kon hij niet. Met 0 doelpunten uit 154 wedstrijden staat hij nog steeds in de boeken als de slechtste spits uit de geschiedenis van het voetbal, net boven Michiel Kramer.

 

 

Advertisements