Oranje Boven #5

Vorige afleveringen: #1, #2, #3, #4

logoOnze goede prestaties blijven niet onopgemerkt. We stijgen weer eens 3 plekken op de Wereldranglijst en staan nu 15e. De top tien in deze verder betekenisloze ranglijst komt in zicht. De Jaarwisseling vieren Winston en ik op gepaste wijze. We snuiven er een heleboel cocaïne doorheen en genieten van de intellectuele aanwezigheid van diverse prostituees. We hebben maar liefst 130 dagen lang niks te doen voordat we het tegen Luxemburg op moeten nemen, een amper serieus te nemen tegenstander.

Terwijl het gourmetstel tijdens de feestdagen bijna onophoudelijk aan staat, gaan mijn gedachten dikwijls richting Oranje. Dat mag natuurlijk ook wel wanneer je 63.000 euro per maand krijgt en drie maanden niks te doen hebt. Ondanks dat we het fantastisch doen, veel beter dan verwacht eigenlijk, zijn er toch zaken om te verbeteren. Vooral de spitspositie baart mij zorgen. Luuk de Jong is zeer wisselvallig en heeft alleen nog maar tegen Zweden gescoord tijdens de kwalificatiereeks. Tegen Bulgarije, Wit-Rusland én Frankrijk speelde hij zeer matig en had hij moeite om op een 6,5 uit te komen. Ondanks het adagium Never change a winning team, besluit ik toch voor de interland tegen Luxemburg iemand anders op te stellen. De Jong heeft duidelijk niet wat er nodig is op dit niveau, iets wat hij natuurlijk ook al bij Borussia Mönchengladbach en Newcastle United liet zien. De meest voor de hand liggende vervanger luistert naar de naam Vincent Janssen, maar ik twijfel of ik de verantwoordelijkheid om goals te maken neer kan leggen bij een spits die tot dusver 6 keer heeft gespeeld in het shirt van Tottenham Hotspur. Maar wie dan? Bas Dost doet het prima bij Sporting Lissabon, maar ik heb hem altijd een wat simpele speler gevonden die vooral geschikt is als pinchhitter. Uiteindelijk kom ik uit op de naam van een spits die ik niet langer kan negeren in mijn zoektocht. Ik zucht nog eens en op aanraden van Winston draai ik het nummer. Aan de andere kant van de lijn wordt opgenomen: “Met Robin van Persie…”

Behalve door de rentree van RvP, Van Dijk en Strootman wordt mijn selectie ook beïnvloed door de afwezigheid van Tim Krul (schouder uit de kom), Erik Pieters (schorsing) en Quincy Promes (verstuikte enkel):

Doel: Jasper Cillessen, Jeroen Zoet en Maarten Stekelenburg

Verdedigers: Daley Blind, Jeffrey Bruma, Stefan de Vrij, Daryl Janmaat, Jetro Willems, Virgil van Dijk, Joël Veltman en Patrick van Aanholt.

Middenvelders: Wesley Sneijder, Kevin Strootman, Arjen Robben, Memphis Depay, Leroy Fer, Davy Klaassen, Anwar El Ghazi, Davy Pröpper, Riechedly Bazoer en Georginio Wijnaldum.

Aanvallers: Robin van Persie en Vincent Janssen.

Als soevereine koplopers mogen we geen problemen hebben met de nummer laatst Luxemburg. Na 4 wedstrijden hebben zij 0 punten verzameld, 11 tegendoelpunten gekregen en zelf 2 keer gescoord. Van Persie krijgt de kans om zich in de schijnwerpers te spelen en voor een monsterscore te zorgen. Qua spelers bestaat Luxemburg vooral uit een bonte collectie loodgieters, postbodes en accountants. Bekendste spelers zijn het 17-jarige supertalent Vincent Thill (Arsenal) en rechtsback Maxime Chanot, die in een elftal speelt met Andrea Pirlo, David Villa en Frank Lampard bij New York City FC.

De volgende elf spelers moeten de Luxemburgers eenvoudig kunnen verslaan:

 

luxemburg-thuis

luxemburg-thuis-uitslagDe wedstrijd is nog geen vier minuten onderweg of de eerste kans dient zich aan. Virgil van Dijk kopt uit een corner van Sneijder snoeihard op de lat. In de 12e minuut volgt er een tweede kans, wanneer Van Persie van grote afstand ruim over schiet. Zo verdien je natuurlijk geen basisplaats in mijn eftal. Het is uiteindelijk Robben die het scoren opent. Janmaat dribbelt naar binnen en vindt Robben die zich ophoudt op randje zestien. Hij schiet hard en laag in de verre hoek: 1-0. De score wordt twee minuten later bijna verdubbeld wanneer Depay na een pass van Sneijder keihard de bal op de paal volleyt. Het is dezelfde Depay die tien minuten voor de rust op doelman Moris stuit. Even later kopt De Vrij na een hoekschop van Sneijder over. Het gemiste kansenfestival begint erg vervelend aan te voelen. De kleedkamers zoeken we op met ‘slechts’ 1-0 voor. Tegen Luxemburg verwacht je toch een andere tussenstand. Tijd voor veranderingen. Blind gaat eruit voor de aanvallend sterkere Jetro Willems en ik besluit op de counter te spelen om de Luxemburgers wat meer uit de tent te lokken. De veranderingen lijken enigszins effect te hebben. De Luxemburgers weigeren nog steeds de aanval te zoeken, maar omdat wij zelf niet massaal aanwezig zijn op hun helft, ontstaat er wat meer ruimte. Hiervan profiteert Depay wanneer deze in alle rust een voorzet richting de tweede paal kan mikken die dan door Robben kan worden verzilverd: 2-0. Een paar minuten later staat het alweer 3-0, wanneer Depay vanaf randje zestien snoeihard diagonaal raak schiet. Dit lijkt er al meer op. In de 67e minuut vind ik het mooi geweest. De nagenoeg onzichtbare Van Persie maakt plaats voor Janssen. Mijn keuze voor RvP was niet de juiste. Niet lang daarna moet ik een gevoelige tegenvaller verwerkten: Robben moet met een liesblessure naar de kant. Hij wordt vervangen door El Ghazi. In de 83e minuut maakt Van Dijk er 4-0 van wanneer hij na een corner van Sneijder raak kopt. De wedstrijd eindigt verder zonder bijzonderheden.

4-0 is een keurige uitslag tegen Luxemburg. Hun verdedigende spel en het teleurstellende optreden van RvP maakten het lastig om tot een monsterscore te komen. Maar de drie punten zitten weer in de tas. Elders lijkt Frankrijk haar groove weer terug te hebben gevonden met een 3-1 overwinning op Zweden. Onderin de poule wint Wit-Rusland van Bulgarije. Op precies de helft van de kwalificatiereeks hebben we het maximale aantal punten behaald (15), geen tegendoelpunt gehad en zelf 12 keer gescoord. Prima cijfers. Winston en ik roken er nog maar eens een sigaar op. Pas over drie maanden hoeven we weer. Dan nemen we het op tegen Bulgarije (thuis) en vriendschappelijk tegen Tunesië.

Volgende afleveringen: de wedstrijden tegen Bulgarije en Tunesië.

 

Advertisements