Rowett en Derby County: nu al een succesverhaal?

De start van Gary Rowett bij Derby County is veelbelovend. Wat is het effect geweest van de komst van de nieuwe manager?

De terugval van Birmingham City sinds het ontslag van Gary Rowett is al vaak beschreven, maar is het desalniettemin waard om nogmaals te herhalen. Na een 2-1 overwinning op Ipswich Town, kwam het vertrek van de 43-jarige manager als een schok met de Blues op de zevende plaats, slechts buiten de play-off plaatsen op doelsaldo en drie punten achter Reading op de derde plek.

De 22 wedstrijden die volgden onder de leiding van Gianfranco Zola maakten van de aanstelling van de Italiaan een van de slechtste benoemingen in de recente geschiedenis. Birmingham won slechts twee keer en pakte 13 punten; alleen Roterham United presteerde slechter in dezelfde periode. De Italiaan nam vorige maand dan ook ontslag. Hoewel de keuze voor Zola een ramp was, blijft de vraag open staan of het ontslag van Rowett niet een nog dommere keuze was.

De selectie van The Blues is redelijk beperkt in haar kunnen, samengesteld met een klein budget, wat de prestatie van Rowett des te indrukwekkender maakt. Zijn succes zag Rowett in beeld komen bij diverse clubs op het hoogste niveau. Dit stelde Derby County in staat om te profiteren van Birmingham’s fout.

Onmiddellijke vooruitgang

The Rams namen medio maart afscheid van manager Steve McClaren toen een plek in de top zes nagenoeg uit beeld verdwenen was. De timing van het ontslag werd wellicht beïnvloed door de beschikbaarheid van Rowett. Ineens was er namelijk een jonge manager beschikbaar die een reputatie heeft voor het voorbijstreven van de verwachtingen. Hij zou niet lang beschikbaar blijven en Derby wist dat.

Zijn aanstelling was een logischer keuze dan die voor zijn opvolger bij St. Andrew’s, omdat hij drie jaar voor de club gespeeld heeft. In die tijd won Rowett promotie naar de Premier League en het is ongetwijfeld het doel om hetzelfde te bereiken als manager voor zijn contract afloopt over twee jaar.

De eerste tekenen zijn veelbelovend en het lijkt erop dat de jonge manager de club alvast in de juiste richting heeft gestuurd voor het nieuwe seizoen. Hij staat nu acht wedstrijden voor de groep en hoewel de club slechts 1 plek is gestegen op de ranglijst, kon men niet anders verwachten gezien de positie waarin Derby zich in bevond bij zijn aantreden. 14 punten is een prima opbrengst, wanneer je bedenkt dat promovendi Brighton & Hove Albion en Newcastle United respectievelijk 15 en 14 punten hebben verzameld in dezelfde periode.

Het is geen makkelijk begin geweest voor Rowett. De derby tegen Nottingham Forest in zijn eerste wedstrijd werd gevolgd door drie wedstrijden tegen ploegen boven hem in de top zes. De enige tegenvaller was de 4-0 nederlaag tegen Brentford na een reeks van drie overwinningen op een rij. Hierbij moet worden aangemerkt dat The Bees in uitstekende vorm verkeren en meer gescoord hebben in 2017 dan elke andere club in de Championship.

In de vier thuiswedstrijden heeft het team tien punten behaald, waaronder knappe overwinningen tegen Fulham en lokale rivaal Wolverhampton Wanderers. Voor de fans is er dus genoeg reden voor optimisme na een zeer oninspirerend start van het seizoen onder McClaren. Het waren juist de prestaties voor het doel van de tegenstander onder Nigel Pearson en McClaren die de club tegenhielden, terwijl ze tegelijkertijd een van de sterkste defensies van de divisie hadden.

Aanvallende verbetering

De verbetering die het meest merkbaar is, is het aantal gescoorde doelpunten per wedstrijd. Van een gemiddelde van 1,05 doelpunten per wedstrijd is dit gestegen naar 1,75 onder Rowett. Slechts vier clubs hebben meer gescoord in deze periode en de gestegen efficiëntie wordt nog duidelijker door het feit dat Derby’s succespercentage voor het doel bijna is verdubbeld van acht naar veertien procent, waarbij ze de keeper van de tegenstander gemiddeld vijf keer per wedstrijd testen in plaats van 3,95 keer zoals onder Rowetts voorgangers.

Een zo grote verbetering kan slechts tot op zekere hoogte worden toegeschreven aan het effect dat de komst van een nieuwe trainer doorgaans heeft, dus wat heeft Rowett veranderd in de speelstijl van Derby? Het team lost gemiddeld zelfs iets minder schoten in totaal per wedstrijd onder zijn leiding. De nieuwe trainer kiest voor meer lange ballen in plaats van concentreren op balbezit; een tactiek die hem veel succes opleverde in zijn tijd bij Birmingham. Derby heeft gemiddeld 4% minder balbezit onder Rowett, terwijl het aantal lange ballen als percentage van het totaal aantal passes met 2% is gestegen. De accuraatheid van die lange ballen is gestegen van 39% naar 43%.

Moeilijk te verslaan

Dat Derby meer doelpunten tegen krijgt onder Rowett, hoeft voor de fans geen reden voor ongerustheid te zijn. The Rams hebben minder schoten op doel gekregen onder Rowett (2,9) dan ervoor (4,1), wat erop wijst dat de organisatie van het team prima op orde is. Bovendien hebben ze gespeeld tegen teams met een sterke aanval, zoals Brentford, Fulham, Sheffield Wednesday en Huddersfield Town. Het is de wijze waarop Rowett zijn Birmingham team opstelde dat ervoor zorgde dat ze zo moeilijk verslaanbaar waren. Enkel Brighton heeft minder wedstrijden verloren dan The Blues in de tijd dat Rowett er dit seizoen voor de groep stond.

Rowett had bij Birmingham niet het type speler tot zijn beschikking waarmee hij wedstrijden kon domineren, en koos er daardoor voor om saamhorigheid en betrokkenheid te kweken, en hetzelfde kan verwacht worden bij Derby. Het is zijn vermogen om resultaten te behalen dat The Rams veel succes kan opleveren volgend seizoen en dit ‘bijna-team’ kan veranderen in echte winnaars.

Dit bericht is een vertaalde versie van het artikel ‘Rowett The Man To Transform Derby’s Nearly Men‘ dat is geschreven door Martin Laurence en op 3 mei 2017 verscheen op de site van Football Whispers.

Advertisements