Wie is de nieuwe trainer van Leeds?

Toen de nieuwe trainer van Leeds United werd onthuld, waren de fans niet veel wijzer. Eindelijk was de opvolger van Gary Monk bekend. En tegelijkertijd is hij de grote onbekende.

Thomas Christiansen is geen naam die de Engelse voetbalfans herkennen en dat is te begrijpen. Hij bracht zijn voetballoopbaan door in Denemarken, Duitsland, Spanje en Griekenland. Hij was een aanvaller, maar begon pas tegen het einde van zijn carrière veel te scoren, toen hij bij VfL Bochum speelde. Hij hing zijn kicksen in 2006 aan de wilgen en werd zeven jaar later aangesteld als assistent-trainer van Al-Jazira uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Vanaf daar ging hij naar Cyprus, waar hij hoofdtrainer werd van AEK Larnaca en later APOEL Nicosia. Bij de laatstgenoemde club vertrok hij in mei en hij heeft nu Gary Monk opgevolgd als trainer van Leeds United.

De algemeen directeur van Leeds United, Angus Kinnear, zei bij zijn aanstelling: “We wilden iemand aanstellen die ons kan helpen een topsportklimaat te creëren in de club en iedereen weer te verenigen achter Leeds; van de spelers tot aan de fans, en daarmee de club weer terug te brengen naar het niveau waarvan wij vinden dat deze thuis hoort. Thomas bevond zich al enige tijd op onze radar en ontwikkelde zich al snel tot topkandidaat. We zijn er zeker van dat we een man hebben gevonden die samen met ons de club naar het volgende niveau kan brengen.”

Op 44-jarige leeftijd bevindt Christiansen zich nog maar aan het begin van zijn loopbaan. Hij heeft tot dusver maar twee aanstellingen op zijn cv staan. Bij beide clubs heeft hij echter succes gehad. AEK Larnaca eindigde het seizoen 2013-2014 op de achtste plek in de Cypriotische Eredivisie. Christiansen nam in april 2014 de leiding over en zorgde voor een ommekeer. De club eindigde het seizoen erop als tweede, slechts drie punten achter APOEL. In zijn tweede seizoen als hoofdtrainer bereikte de club weer een tweede plek, maar wel met meer punten dan in het vorige seizoen. Zijn succes bij AEK Larnaca leidde tot zijn aanstelling bij APOEL, de regerend kampioen. Deze baan was moeilijker voor de Spaanse Deen, omdat de druk hoger was. Desondanks wist hij met de club in zijn eerste seizoen gelijk de titel te behalen. Nog indrukwekkender waren zijn prestaties in Europa. Hij wist ten koste van Olympiakos Piraeus en Athletic de Bilbao de laatste 16 van de Europa League te halen.

Hoewel hij indrukwekkende resultaten heeft behaald in Cyprus, heeft Christiansen nog nergens anders gewerkt als hoofdtrainer. Dus zijn aanstelling bij Leeds is voor hem ook een sprong in het diepe. Hij kan zich echter goed aanpassen. Ondanks dat hij in het verleden bij het FC Barcelona van Johan Cruijff heeft gewerkt, is hij niet getrouwd met het idee dat alleen balbezit naar succes kan leiden. Tijdens de wedstrijden in Europa had APOEL gemiddeld slechts 47,4% balbezit. Bovendien speelden ze slechts 278 korte passes per wedstrijd, lanceerden ze 78 lange ballen per wedstrijd en werd slechts 21% van de aanvallen door het midden gespeeld. Christiansen zei hier later over: “Ik wilde de filosofie van Cruijff inzetten bij APOEL, maar gezien de spelers waar ik mee moest werken, moest ik andere oplossingen vinden. Op dit moment spelen we een beetje anders, maar wel met dezelfde mentaliteit.”

Onder zijn leiding werd APOEL Nicosia in beide seizoenen kampioen van Cyprus.

Het moge duidelijk zijn dat Christiansen een pragmatist is, wat ook wel blijkt uit zijn tijd bij APOEL. Onder zijn leiding was de Cypriotische club zeer georganiseerd zonder balbezit en het lage aantal van 24 tegendoelpunten is een clubrecord. Meestal speelden ze in een 4-2-3-1 formatie, hoewel dit in de defensieve fase van het spel 4-4-2 werd. De twee vleugelspitsen trokken zich terug op het middenveld en de aanvallende middenvelder ging verder naar voren om de aanvaller te ondersteunen bij het onder druk zetten van de verdediging van de tegenstander. Wanneer deze zich onder deze druk uit wist te spelen, dan werd druk gezet door de linie van vier middenvelders. Dit deed men op zeer compacte wijze met weinig ruimte tussen de spelers. Ter ondersteuning van het druk zetten, namen de verdedigers een lijn aan die net achter de middellijn liep.

In balbezit liet APOEL een typisch cruijffiaans element zien: de keeper als aanspeelpunt in de opbouw. Niet zelden kwam de keeper uit het strafschopgebied om de aanval te ondersteunen. De twee centrale verdedigers zochten vervolgens de flanken op, wat de backs de vrijheid gaf om langs de zijlijn op te rukken, waarbij de twee vleugelspitsen hun plekken innamen op dezelfde hoogte als de centrumspits. Vervolgens gingen de drie aanvallers om beurten diep om enige variatie in het aanvalspatroon aan te brengen. Deze aanvallende stijl werd enigszins gecompenseerd door het terugzakken van een van de middenvelders, zodat de centrale verdedigers een extra aanspeelpunt hadden in het midden. Vanaf daar werd de bal dan weer diep gespeeld.

De aanstelling van Christiansen door Leeds United getuigt van durf en creativiteit bij de beleidsmakers. Dit keer is niet gekozen voor een bekende naam, maar heeft men gekozen voor een jonge trainer die in het buitenland zijn sporen heeft verdiend. Hier kleven natuurlijk ook de nodige risico’s aan. Voor Leeds United fans valt te hopen dat deze aanstelling een groot succes zal zijn.

Advertisements