Als je niet leeft kun je niet scoren

image-525131Een 280 pagina’s tellend boek met op de cover een voetbalveld en een team dat al op leeftijd is geraakt. Een titel dat niks anders doet vermoeden dan dat we hier te maken hebben met een puur voetbalboek. Als je niet leeft kun je niet scoren. Zelfs de titel doet Cruijffiaans aan.

Al snel merk je echter dat het niet puur over voetbal gaat. Ook niet vreemd. Het is eens een keer geen biografie, waarvan je je kunt afvragen of die de afgelopen jaren niet teveel zijn uitgegeven. Nee, dit is een roman gebaseerd op de gelijknamige theatervoorstelling met Cees Geel en Eric van Sauers.

Het verhaal gaat over de bijna 50-ers Harry en Benno die een wedstrijd gaan bezoeken in Spanje. Catalonië om precies te zijn. 1 van de grootse wedstrijden van de competitie, het land, en misschien wel van heel Europa of zelfs de hele wereld: El Clásico. Harry en Benno spelen als sinds dat ze kleine jongens waren in hetzelfde elftal, en doen dat nog steeds.Ze ouwehoeren heel wat af maar al aan het begin is duidelijk dat ze beiden wat groots aan elkaar te vertellen hebben tijdens het weekend. Totdat ze daar komen worden vele anekdotes over verleden en heden gedeeld. Leuke en minder leuke scènes uit kleurrijke levens. Uiteindelijk moet dan toch gezegd worden wat zo zwaar op hun maag lag…

Als je een voetbalverhaal verwacht, zoals ik deed, kom je bedrogen uit. Het is duidelijk een roman. Hoewel vele anekdotes zijn neergepend over het team of over hun zelf, blijven de onthullingen van beide mannen toch centraal staan.

Maar door alleen te zeggen dat het geen voetbalboek is doe je het verhaal tekort. Sowieso is het genre ‘voetbal’ niet gedefinieerd in de literatuur. Dit boek is tussen de vele biografieën wel een verademing. Daarnaast is het een vlot en goed geschreven boek. Ook al is het voetbal ondergeschikt is wel mooi om te zien dat de roman gaat over het leven, en voetbal vaak gebruikt als metafoor.

Advertisements